További tananyagok


Tárgyas ragozás
Ló Elemér
Gyula és Péter
Szövegek haladók számára
További feladatok

Kapcsolat felvétel

Alanyi/tárgyas

A határozott tárgyas ragozást nem lehet eleget gyakorolni. Elkezdtem összeállítani egy átfogó feladatgyűjteményt, amely kifejezetten ezt a célt szolgálja. A feladatgyűjtemény még nem készült el teljesen, de az első része már használható formában elérhető itt:

Ló Elemér

Gyula és Péter

Gyula és Péter figuráját általában megkedvelik a diákok, ezért elkezdtem folytatni a történetet. A diákok minden héten megkapják a történet egy-egy új részét, és jó látni, hogy érdeklődve olvassák. Ez egyrészt hatékony motiváció, másrészt segít abban, hogy elkezdjenek önállóan magyarul olvasni - egyelőre könnyített szövegeket. Kezdők számára jól használható könnyített olvasmányok sajnos nem kaphatók boltokban, Gyula és Péter rövid történetei ezen a helyzeten próbálnak segíteni. A történetekhez tartozik néhány rövid feladat is, amelyeket órai felhasználás esetén lehet használni, de egyszerűen otthoni olvasásra is megfelelőek a történetek, feladatok nélkül.

A kezdők számára készült olvasmányokat rögtön Gyula és Péter könyvben olvasott története után lehet használni. Nagyon egyszerű nyelvezetűek, főleg a már tanult nyelvtan és szókincs gyakorlására szolgálnak, kevés új szót tartalmaznak. Másik céljuk, hogy a tankönyv menetébe nem illő, de a mindennapi kommunikációban hasznos új kifejezéseket és szavakat is bemutassanak.

Ezek a történetek egy kicsit magasabb (de még mindig kezdő) nyelvtudási szinten használhatók.

A következő történetek a Magyarul tanulók magazinban is megjelentek: